Let's go nuts!

Wij maken gebruik van verschillende noten en zaden. Met een handje noten per dag doe je jouw lichaam een plezier. Het is voor ons belangrijk dat de producten die wij aanbieden niet alleen lekker zijn maar ook echt van toegevoegde waarde zijn voor een gezonde leefstijl en eetpatroon. Daarom is het belangrijk om te weten wat je gebruikt in je bereiding en waarom dit past in wat je aanbied. Hieronder hebben wij een korte uitleg waarom wij gebruik maken van onze selectie noten en zaden.

 

Waarom wij noten kiezen als toevoeging aan je salade.

Noten zijn ideale vleesvervangers en daarom zeer geschikt voor vegetariërs. Hiernaast zitten noten en zaden vol met ijzer, onverzadigde vetten en de vitamines B en E. Het eten van noten en zaden zorgt voor een lager cholesterolgehalte in het bloed wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Dit komt waarschijnlijk door de gunstige vetzuursamenstelling en de hoge mate aan onverzadigde vetten.

Cashewnoten

Cashewnoten zijn een uitstekende bron van gezonde, onverzadigde vetzuren die belangrijk zijn bij de opname van vitamine A, D, E en K. Ook zijn cashewnoten een rijke bron van koper. Koper is een mineraal die bijdraagt aan een goede weerstand, een hoog energieniveau, vorming van bindweefsel, vorming van botten en vorming van pigment van het haar.

 

Pecannoten

Dankzij de grote hoeveelheid vitamine B en E die aanwezig is in pecannoten is deze noot het beste te omschrijven als “brain food”. De vitamines B en E staan erom bekend dat ze een positieve invloed hebben op de hersenfunctie.

Ook zitten pecannoten boordevol mineralen zoals magnesium, ijzer, mangaan en zink. Zink bevordert het behoud van gezonde haren, nagels en huid.

 

Pinda’s

Pinda’s horen eigenlijk niet in dit rijtje thuis aangezien het geen noten zijn, maar peulvruchten. Toch worden deze kleine rakkers dankzij hun nootachtige eigenschappen tot de noten gerekend.

Ze zijn rijk aan eiwitten die zorgen voor het onderhouden van de spieren en een bouwstof voor het lichaam zijn. Ook zijn pinda's rijk aan vitamine B3 die de kans op hart- en vaatziekten verminderd. Daarbij zijn pinda’s rijk aan magnesium, kalium en vitamine B1 en bevatten pinda’s minder natuurlijke suikers dan bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten en pistachenoten.

 

Hazelnoten

Hazelnoten hebben een flinke bijdrage aan een gezonde levensstijl. De noten bevatten veel onverzadigde vetten, vitamine E en B6 welke bijdragen aan gezonde hart en bloedvaten en een gezonde cholesterolbalans. 

Een portie hazelnoten van ongeveer 100 gram bevat de volledige dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine E, maar ook de helft van de dagelijkse hoeveelheid vitamine B.  

Hazelnoten bevatten naast gezonde vetten relatief veel calorieën. Hierdoor heeft u al vrij snel een gevuld gevoel. Tegelijkertijd zorgt het eten van noten voor een goede stofwisseling. Zodoende helpt het eten van noten om op gewicht te blijven en niet snel te veel te eten. Maar zoals met alle noten geldt: eet met mate.

 

Maar naast onze diverse noten, gebruiken wij ook diverse soorten zaden.

Zaden zijn erg gezond, omdat ze ontzettend rijk zijn aan omega 3-vetten en vezels. Uit onderzoek blijkt dat de omega 3 uit plantaardige voeding gelinkt is aan een kleinere kans op hart- en vaatziekten en hersenbloedingen.

Maar weinig mensen weten dat zaden over het algemeen meer omega 3-vetten, eiwitten en vezels bevatten dan noten, terwijl ze minder calorieën leveren!

En dat is allemaal gunstig voor wanneer je wilt afvallen.

De vezels in zaden zorgen ervoor dat de maaltijd er langer over doet om verteerd te worden. Hierdoor voel je je langer vol en heb je minder snel honger. Zaden voorkomen zo dat je snel weer naar een zoet of vet tussendoortje grijpt.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks voldoende vezelrijke voeding zoals zaden eten, minder kans hebben op het ontwikkelen van obesitas

Pompoenpitten

Pompoenpitten hebben talloos veel voordelen voor je gezondheid. Zo bevat een flinke hand pompoenpitten van 28 gram maar liefst 37% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium. Dat is ontzettend veel! Magnesium is belangrijk voor het regelen van je bloeddruk en bloedsuikerspiegel, en zorgt voor sterke botten.

Ook zijn pompoenpitten rijk aan antioxidanten die ontstekingsremmend werken..

 

Sesamzaad

De vetten in sesamzaad hebben een positieve werking op je hormonen, met name de hormonen die helpen bij het afvallen. Gezonde, onverzadigde vetzuren onderdrukken het hongerhormoon ghreline. Ghreline zorgt ervoor dat je trek krijgt, en omdat deze wordt onderdrukt voorkom je dus aanvallen van honger.

Wist je dat je sesamzaad ook als pasta kunt krijgen? Het heet tahin (of tahini) en is licht bitter van smaak.

 

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn bijzonder rijk aan vitamine E. Twee grote eetlepels zijn al goed voor zo’n 75% van je dagelijkse hoeveelheid vitamine E. Vitamine E is een belangrijke antioxidant die ontstekingsremmend werkt. Op die manier verzwakt het de symptomen van astma en reuma. Ook helpen antioxidanten bij het voorkomen van rimpels en broos haar.

Bovendien bevatten zonnebloempitten polyfenolen. Deze stofjes hebben een bloeddrukverlagende werking en kunnen de gezondheid van je cellen beschermen.

 

 

Zwart Sesamzaad

Zwart sesam is ongepeld en hebben hun vliesjes behouden. Hierdoor heeft zwart sesam een veel hogere voedingswaarde dan wit sesamzaad. De vliesjes bevatten voedingswaarden als vitaminen en mineralen, calcium, oxalaten, en zwavelbevattende aminozuren.

(cysteïne) Deze laatste bevordert de vorming van collageen, het eiwit dat de organische grondstof van het bot vorm. In de Chinese geneeskunde wordt zwart sesamzaad ingezet om veroudering tegen te gaan,dankzij de effectieve werking op de nieren.

Zwart sesamzaad is niet alleen weldadig voor onze nieren en lever, en hun functies, ook onze darmen varen er wel bij. Het draagt bij aan een vlotte en goede stoelgang, een optimale spijsvertering, Zwart sesamzaad werkt ook gunstig op onze spieren.

Zwart sesamzaad heeft een rijke, volle smaak en geeft een verrassend aroma van noten